dinsdag 11 mei 2004

Meer dan opwarmen
De uien en paprika rolden uit de boodschappentas. Na avonden van ontdooien en opwarmen wilde ik weer eens echt koken. Groenten in steeds kleinere stukjes snijden, olie in de wok laten sissen, vlees goudbruin aanbraden. Dampen door de keuken laten kringelen.
Het vlijmscherpe mes gleed soepel door de groenten en vlees. Naast me pruttelde olijfolie in een gloeiend hete wokpan. De gloed van de warme oven weerspiegelde op mijn gezicht. Lief zat aan de keukentafel en tussen ons in kabbelde een woordenstroom over niets en alles.
De olie sputterde venijnig toen de stukjes vlees in de pan tuimelden. De groenten blonken glazig in een kleiner pannetje. Lief stalde borden, glazen, tomaatjes en de saus alvast uit. Een borrelend geluid steeg op vanaf het fornuis.

Ik moet het meer doen. Koken is zoveel meer dan opwarmen en opeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen