donderdag 20 september 2012

donderdag vraagdag : Wakker

Mijn kinderen hebben 's ochtends twee standen: aan en uit.
Uit, dat ligt voor de hand, dat is slapen. Een fijne stand 's morgens om 6 u.05.
Aan dat is wakker. Heel erg wakker. En de overgangsfase tussen uit en aan is onbestaand. Het ene moment liggen ze nog compleet voor pampus een fractie van een seconde later gieten ze snerpend en onverstoorbaar het relaas van hun dromen, hun plannen voor die dag en hun wensen voor de ochtend (gaan we nu monopoly spelen, mama?) in mijn oor. En dat om pakweg 6 u.05 en 10 seconden.

Persoonlijk ben ik meer het wake-up light-type. Ik heb mijn tijd nodig 's morgens. Tijd om uit te vissen welke van mijn twee oogleden ik eerst omhooghijs. Tijd om te beslissen met welk been eerst ik het best uit bed geraak. Tijd om een beetje te landen onder de douche. Enfin, u snapt het wel...

Je zou denken dat die twee kinderen die monter, wakker en vol plannen door de ochtend marcheren je wel wakker maken. Maar dat gebeurt dus niet. Ik zet mezelf in wachtstand. Ik smeer boterhammen, help hoofden uit de te kleine armsgaten van een trui en toon de juiste weg. Ik vul boekentassen met fruit, koekjes en brooddozen. Allemaal met een soort grijze mist om mijn hoofd.

Op zo'n moment prijs ik me gelukkig met het lange stuk rechtdoor dat elke morgen tussen onze voordeur en mijn bureau ligt. Een horizon die nooit hetzelfde is. Heel luide muziek of soms geen muziek. Tijd om mezelf te horen denken. Daar word ik echt wakker van. En met de collega die altijd wat vroeger is en heerlijk sterke koffie zet. Die is ook een godsgeschenk.

En jij, waar word jij wakker van?

4 opmerkingen:

sunnymoon zei

Ik word wakker van een 3 jarige die tussen ons in kruipt iets voor 7. Gevolgd door de 6-jarige die er iets later ook bijkomt. En nog iets later mee naar beneden genomen worden door hun vader om te ontbijten, zodat ik nog even kan nadenken inderdaad welk ooglid ik eerst omhoog zal hijsen ;-)

Roos zei

6.05? Lucky you! Ik begrijp nog steeeeds niet waarom het altijd zo vroeg moet zijn - wacht met smart op de tijd dat ze zelf met boek onder de dekens kunnen LEZEN en mij met rust laten :-)
Lang leve koffie voor de tussenliggende jaren...

Caro zei

Ik word wakker van de 10 km lange fietstocht naar mijn werk. Dan kan ik helemaal uitgewaaid en vol energie aan mijn bureau gaan zitten. Van een autorit naar het werk word ik alleen nog maar meer moe.

ruimtevisser zei

Ik word niet meer wakker. ik blijf op sommige dagen gewoon in een bel zitten. Ik heb al 11 jaar kinderen en een man en huisdieren en er is ALTIJD wel iemand te vroeg wakker.