vrijdag 30 augustus 2013

Boekenwurm

Soms vergeet ik dat er ooit een tijd was dat ik niet van boeken hield. In de tijd dat ik 'Jan-Pet-Pop-Vis' kreeg voorgeschoteld met de bijbehorende boekjes wist ik wel wat beter te doen met mijn tijd dan letters tot woorden kneden en die met een monotoon stemmetje opdreunen.

Soms vergeet ik dat ik niet met een boek in mijn handen geboren ben.
Dat lezen één iets is dat je moet leren, maar dat je houden van lezen ook moet leren.

Om het kort te stellen.
Het geschreven woord boeit KleineVent maar matig. Toch zeker als er geen voorlezer aan de pas komt. Zo matig dat de juf ons waarschuwde voor twee maanden vakantie zonder oefenen. Maar ik had het moeten weten. Geen sticker, stempel of wapperende wimpel is opgewassen tegen het koppige hoofd van mijn zoon.  Het kwartiertje lezen werd vaak tot in het laatste staartje van de dag geduwd. En toen de zoon een beetje groen begon te kijken op het moment dat er nog maar gewezen werd op een boek, lieten we de leeskalender voor wat het was. Dan maar even op AVI-niet voldoende.

Tot ik in de boekhandel een boek zal liggen dat me echt iets voor een zevenjarige jongen leek. Verpakt in papier en strik legde ik het op zijn kussen.
Later die dag was KleineVent plots spoorloos. Een half uur later trof ik hem aan in het kussenfort achter zijn bed met zijn neus tussen de pagina's en zijn vingers op de letters.

'Mama, dit is echt een cool boek.'

Mijn hart maakte een klein vreugdedansje.
Klein maar hoopvol.

7 opmerkingen:

Caro zei

Nu ben ik wel benieuwd welk boek dat is.

Anoniem zei

haha ja ik ook wel.
Fijn dat dit boek goed gekeurd is. Vinden de meeste kinderen lezen niet iets saais? Uk heeft het ook nooit kunnen bekoren. Hopelijk komt het nog. :)

Fien zei

Onthul het geheim, alsjeblieft?

Doris zei

Ook hier heel benieuwd!

Tita zei

Ik ben wel altijd een boekenwurm geweest. Ik las van zodra ik een paar woordjes kon lezen alles wat los of vast zat. Tot mijn ouders er gek van werden. Niets was nog veilig voor mijn ogen! Ik ben ook wel benieuwd naar de titel van dat boek want ik ken nog wel een paar kids die niet graag lezen.

veerle zei

Vooruit, zeg het, om welk boek gaat het?

Kruimel zei

Het is 'Dolfje Weerwolfje'. Qua AVI-niveau duidelijk nog wat te hoog, maar omdat het verhaal hem zo boeit, doet hij enorm zijn best om het te lezen. (en is hij ongelooflijk trots op zichzelf dat het lukt)