dinsdag 20 november 2012

Het leukste kwartiertje van de dag

Er was eens een voorleesfee die het moe was. Ongeacht de hoge boekenkasten, ongeacht de hoeveelheid boeken die ze elke twee weken van de bib richting de dekenforten sleepte, ongeacht de hoeveelheid dramatiek die ze in haar stem legde. Haar twee luisteraars hadden al het verrukkelijke leesvoer de rug toegekeerd en klemden in hun armen een boek dat ze op eindeloze repeat wilden horen.

De jongste had haar hart verloren aan een klein konijn. Die tal van (niet zo boeiende) avonturen op rijm beleefde. Nu had de voorleesfee helemaal niets tegen Dick Bruna, maar ze was op het punt gekomen dat ze de verhalen kon opdreunen met haar ogen toe.
Een verdieping lager klampte de oudste van de luisteraars zich elke avond vast aan de kleine dierenencyclopedie. Boeiend boekmateriaal, maar minder spek naar de voorleesfee haar bek. Het las wat moeilijk voor met al die latijnse namen en de climax van het verhaal was al wekenlang zoek.

Elke avond trok de voorleesfee de deur van de dekenforten met een beetje een spijtig gevoel toe. Ze verlangde naar verhalen die het kwartiertje 's avonds ook opnieuw voor haar één van de leukste kwartiertje van de dag zouden.

Als ze maar wist met welke boeken ze de aandacht van de twee koppige luisteraars kon trekken?9 opmerkingen:

veerle zei

Dit is zooooooooo herkenbaar! Helaas heb ik geen idee hoe je de kinderen ander en voor jezelf leuker leesvoer kunt opsolferen. Zoonlief leest ondertussen nog dagelijks, en alleen, in de encyclopedie.

Camomille zei

Hier is bij de dochter de klassieker favoriet: Jip en Janneke! Ook de boeken van Dribbel worden gesmaakt. Maar eigenlijk wil ze elke avond gewoon kiezen en staat ze open voor alles :) En zoonlief (14maand) toont voorlopig nog niks niemendal interesse...

Roos zei

Ach, wilde ik vanmiddag nog roepen dat we de Nijntje fase allang ontgroeid zijn (hier de favo's op dit moment Toon Tellegens dierenverhalen en Pluk van de Petteflat), dreun ik zowaar vanavond weer Nijntje in het museum op :-)
Respect dat jij je überhaupt aan encyclopedieën waagt!

Fien zei

Ja ach en wee, ik lees al weken stomme dikkie-dik stripjes voor het slapen gaan, terwijl er zoveel moois in de kast staat. 't Is een fase, zullen we maar zeggen.

Karmijn & Kobalt zei

Ik zweer bij sprookjes!
En niet alleen de klassiekers maar de oude reeks van Lekturama. Zowat op iedere rommelmarkt kom je ze wel tegen. Daar staan echt pareltjes in, tot griekse mythen toe!
Op school doen ze ook van voorleesweek dus ga ik ze ook even uittesten op haar klasgenootjes.

Nike zei

Hebben hier erg veel succes (al zijn het eerder kijkboeken, dan voorleesboeken) en zal jij ongetwijfeld ook kunnen appreciëren:
- Het muizenhuis van Karina Schaapman: http://www.bol.com/nl/p/het-muizenhuis-sam-en-julia/1001004011232512/?Referrer=ADVNLGOO0020088440bmu
- Sinterklaas van Charlotte Dematons:
http://www.bol.com/nl/p/sinterklaas/1001004005513890/
- Siebe Schaap wil ook een mensje:
http://www.bol.com/nl/p/siebe-schaap-wil-ook-een-mensje/1001004007506694/
En verder scoort Dikkie Dik heel heel erg bij de jongste.

lien zei

De boeken van Pieter Gaudesaboos? Hier is nummer 4 van de reeks 'Mannetje Koek schrijft een boek', nl 'negen Schijfjes Banaan gaan op Wereldreis' momenteel de grote favoriet voor onze 3 en 6jarige. En ook de boeken van Richard Scarry zijn een hit bij beide meisjes, ondanks het leeftijdsverschil. En Pluk.

Griet zei

hier zijn momenteel Pluk, Dikkie Dik en het grote taartenboek van thé tjong-khing de favorieten.

evalou zei

Recent hebben we - als counteroffensief tegen piet piraat en Bumba - ook het muizenhuis en een boekje van millie in huis gehaald. Toppers voor ons, klein monster is momenteel wel even afgeleid. Voor hoe lang, dat weet niemand..