dinsdag 3 januari 2012

(Digitale) leeshonger

Onder de kerstboom lag dit jaar mijn nieuwe beste vriend: een e-reader.
(Misschien niet helemaal het model dat ik in eerste instantie in gedachten had dankzij Lilith. Blijkbaar viel de kerstman meer voor een model waar hij als non-lezer ook iets aan had. Maar goed, een gegeven paard en zo... een e-reader desalniettemin)
In ons huishouden ben ik niet diegene die week wordt van nieuwe snufjes. Ik zie het nut niet in van digitale tv, surround systemen, noch van mp3-spelers waar je alles mee kan doen. Maar ik moet bekennen, dit kleine apparaat heeft mijn hart gestolen.

Want sinds de lintjes van het pakje gleden, verslind ik weer boeken als als vanouds. En dat komt niet door alle extra snufjes die samen met de e-reader komen. (Boeken lezen en muziek beluisteren met één en hetzelfde apparaat, altijd fijn - automatische bladwijzers, handig - proefhoofdstukken kunnen downloaden voor je beslist een boek te kopen - ideaal)

Deze e-reader maakt boeken weer beschikbaar zoals vroeger. Vroeger, dat zijn de tijden dat ik na het lezen van een goede boekrecensie prompt op mijn fiets sprong om het boek in kwestie te gaan kopen. De tijden dat ik halve lunchpauzes rondhing in mijn favoriete boekhandel of in de bib. De tijd waar ik altijd minstens vier boeken klaarliggen had als 'next read'.
Tot voor kort waren die tijden voorbij. In de bib raak ik alleen nog met een peuter en een kleuter en die enkele keer dat ik voorbij de prentenboeken tot bij de romans raak zijn op één hand te temmen. Mijn favoriete boekhandel is nog gesloten als ik naar mijn werk vertrek en alweer gesloten als ik thuis kom. Ook daar raak ik meestal enkel met peuter en kleuter, die mij op goede dagen een kwartier geneus toestaan.

Dus bestond mijn leesvoer meestal uit iets snel meegegrist vanop de 'net binnen leestafel' in de bib. En werd mijn lijstje 'wil ik absoluut lezen' steeds langer en langer. Want aan de beschikbaarheid in de bib te merken wilden nog wel meer mensen de boeken vanop mijn lijstje lezen. En die boekhandel, tja, daar kwam ik niet zo vaak meer. Online bestellen was regelmatig een optie, als verzendkosten en geduld (of tekort eraan) geen roet in het eten wierpen.

En daar komt de e-reader op de proppen. Met enkele muisklikken is mijn 'wil ik absoluut lezen'-lijstje weer binnen handbereik. En ik lees weer als vanouds. Gretig en hongerig. Omdat ik weet dat er na dit boek, zeker al vier klaarstaan op mijn digitale boekenplank.

Nog wat tips? Deze hebben mij alvast gesmaakt

Toen God een konijn was
Deja-vu
Familieportret

6 opmerkingen:

zapnimf zei

Niet in bad laten vallen!

Zelf ben ik nog te ouderwets, ik wil papier ruiken.

ilse zei

En hoe zit het met de prijs van die e-boeken?
Ik lees voorlopig nog bib voer op papier (de lokale afdeling van de bib is mijn redding. De jongste zoon kan bij de kartonnen boekjes achterlaten om twee meter verder al bij de volwassenen-boeken te staan. Ideaal.
Ik volg met plezier je leesveroveringen op goodreads!

Fienke zei

Ja, ja echt? vind je dat fijn? Ik kocht een i-pad o.a. met deze rden maar lees nog steed (alleen maar)papier...

KRuiMeL zei

@ilse: de prijs van de boeken valt goed mee. Niet spectaculair goedkoper, maar zeker ook niet duurder.
@Fienke: ja, het leest fijn, maar een e-reader is ook een stuk kleiner en lichter dan een ipad.

lilith zei

@Fienke: dat komt doordat je bij iPad op een computerscherm leest, wat inderdaad echt geen fijne leeservaring is voor boeken. E-readers zoals Kindle werken met epaper, en dat leest hetzelfde als een blad papier. In zonlicht zelfs veel beter. :)

Domi zei

Je berichtje deed me precies ook zin krijgen in een e-reader. Naast te betalen boeken, vind je ook een massa boeken die je gratis kunt downloaden, zeker voor wie ook Engels en Frans leest.