vrijdag 21 februari 2014

Wat denk jij, doorwinterde fietser/pendelaar?

Nog twee maanden. En dan liggen de dagelijkse lange autoritten die me van thuis naar mijn werk brachten (en omgekeerd) eindelijk achter me. Neen, ik heb geen ander werk gezocht/gevonden. Mijn werk verhuist en zodoende slinkt het aantal kilometers tussen mijn voordeur en bureau aanzienlijk.
Maar toch is de afstand nog steeds te groot om enkel met de fiets te overbruggen en word ik vanaf mei een dagelijkse klant bij de spoorwegen.

Ik wil dus fietsen, treinen en nog een stukje fietsen. Op dagen zoals vandaag waar de lucht helblauw is, er een pril lentezonnetje schijnt en er een klein briesje waait zie ik het geweldig zitten.
Maar wat doe ik op dagen dat de regen met bakken uit de hemel valt, de wind harder blaast dan ik kan trappen of wanneer het zo koud is dat ik spontaan aan mijn zadel vastvries?
Dat zijn de dagen die mijn fiets-trein-fiets-plannen gaan nekken, dat voel ik nu al.

Dus alle tips van doorwinterde fietsers en/of pendelaars zijn welkom.
Hoe voorkom ik dat ik als een verzopen kat op kantoor arriveer.
Zo'n plooifiets is dat een handige must of een verdwijnende trend?

7 opmerkingen:

hutsefluts zei

Een goede jas, zomer of winter, voorzien van capuchon, daar heb ik het meeste aan. Voor de zomer heb ik een fijne softshell jas gekocht die ook meteen winddicht is. Ook heb ik als drie van de vier jaargetijden handschoenen bij me, dunne handschoenen maar toch warm. Ik fiets heel erg veel en heb sinds een jaartje of twee een elektrische fiets vanwege mijn slechte gewrichten en sindsdien zweer ik bij het gemak daarvan. Die heb je alleen niet als vouwfiets volgens mij...

deSTOeFFERIJ zei

ik trein nooit maar sinds we autoloos door het leven gaan, fiets ik heel veel. Idd een goede jas (écht een hele goede), goede regenbroek, en als het echt een afstandje is, dan draag ik ook sportkleding onder mijn gore-tex jas ; icebreaker thermisch ondergoed en een powerstretch fleece. Dun, licht, ademend en warm. En dan "nette" kleren om op je werk aan te doen...

Roos zei

Ik werk thuis… zelfs nu in mijn pyjama :-) dus kan je niet helpen. Twee vriendinnen gaan voor de vouwfiets (zo zeggen we dat in NL) en inderdaad dat regenpak en gewoon maar bikkelen.

Caro zei

Ik fiets elke dag naar mijn werk: 10 km enkele rit. Een waterdichte jas, een goede regenbroek, handschoenen en een muts, dat heb je nodig. Ik neem ook andere kleren mee om aan te trekken als ik op mijn werk aankom. Kwestie van geen zweetgeur te verspreiden onder mijn collega's. Je zult zien dat het echt niet zo vaak regent ;-) Alleen als de weg er glad bij ligt, laat ik de fiets op stal.

.tonBouton. zei

Ik fiets maar een klein eindje, maar als het regent ben je sowieso nat :-) Dus een héél goede jas, met een heel handige kap, die op de trein snel droogt en waar je ook nog onderweg in wil gezien worden. Ik heb er een tot net boven de knie die ik ook door-de-droge-weeks durf te dragen. En eronder een regenbroek die net iets te lang is, zodat je schoenen ook droog blijven.

En wat dat pendelen betreft: tijd om te lezen en af en toe een onverwachtse ontmoeting, heerlijk.

Lott zei

Ik ga ook elke dag door weer en wind. Ik doe gewoon een leren vestje aan en geen warme jas, anders ben je na 5 minuten bezweet. Altijd ook handschoenen en baret. Een sportievere fietsjas wil ik wel, maar ik wil ook 's middags lunchen met een jas die niet te sporty is. Wat ik daarom ook altijd bij me heb is een lichte canvastas met regenjas (Patagonia 150 euro) die perfect over mijn leren vest gaat, regenbroek (Northface 80 euro), schoenhoesjes (25 euro, AGU, nog maar onlangs gekocht maar onmisbaar om niet tot 14 uur met natte voeten te zitten), een fluohesje om veiliger te fietsen in regenweer, en heel onnozel: een pet zodat zelfs mijn gezicht droog blijft. En dan kom je dus kurkdroog aan en is het eigenlijk nog fijn ook. Kwestie van gewoonte dus. 't Is natuurlijk een zachte winter geweest; met zoveel graden onder nul zou mijn leren vestje het niet een hele winter getrokken hebben. Succes!

raistlin zei

heel goeie tips. als dagelijks fietser (50min per dag) valt me op dat de ellende van regen, sneeuw en/of wind altijd beperkt blijft tot dat moment. je denkt er een uur later al niet meer aan. en dus valt het allemaal reuze mee.