vrijdag 26 februari 2016

De gekrulde neus bij boekenhypes

Kate Williams - unsplash.com
Feit 1:
Ik lees doodgraag.
Wacht, schrap dat. Ik voel me simpelweg ambetant als er geen boek op me ligt te wachten waar ik tijdens vrije momenten in weg kan duiken.

Feit 2:
Ik ben niet vies van een trend. Als heel veel mensen iets leuk vinden is de kans groot dat ik er ook wel graten in zie.

Behalve... met boeken.
Hoe meer een auteur of boek geroemd wordt in boekenkaternen of talkshows. Hoe groter de boog wordt waarmee ik rond het boek in kwestie loop. Ik doe er niet om. Ik voel mezelf gewoon weg schuifelen van bepaalde titels als het belang van een nieuw boek uitvoerig uit de doeken gedaan wordt. Ergens in mij gaat een alarm af. 'Het is een serieus boek. Niets voor jou, meid!'
Het leesverleden helpt ook niet echt. De helaasheid der dingen, Stoner, Tonio, Dertig dagen ... .Sorry mede-lettervreters, maar ik moet iets gemist hebben. Ik worstelde me door de pagina's. De woorden bleven als kauwgom aan mijn schoen plakken en elk leesmoment werd een lange zitting. Resultaat? Een heel schap boeken onder een laagje grijs stof met de bladwijzer ergens tussen pagina 20 en 60.

En toch kan er veel schoonheid schuilen onder al het boekengehyp.
Aan Woesten begon ik bij gebrek aan iets anders leesbaars binnen handbereik. Ik heb een week lang gevloekt omdat het uit was.
Griet Op de Beeck gaf me al tweemaal lik op stuk. Na enkele hoofdstukken voelde ik alle 'je zult wel zien'-weerstand afbrokkelen. Toch ben ik weer aan het weg drentelen van haar nieuwste boek.

Dus bloglezers, de nieuwste van Griet Op de Beeck of het debuut van Lize Spit.
Enigszins de moeite?

9 opmerkingen:

lilith zei

Ik herken het wel een beetje. Ik denk dat het komt doordat er ook heel veel brol tussen boekenhypes zit, genre 50 shades enzo. Ik ben ook al vaak teleurgesteld, vast omdat je toch helemaal anders aan een gehypet boek begint, met verwachtingen die ondertussen misschien zo hoog of laag zijn geworden dat het eigenlijk nergens meer op slaat.

Ik had het bij Griet Op de Beeck, had echt bijzonder weinig met Zeven Hemels boven de Zevende en snapte die hype niet. Ik was dan ook bang voor Lize Spit, maar ik vond het zeer terecht gehypet. Mijn stem gaat dus naar Lize! ;)

Liesbeth Dufoor zei

Zo herkenbaar. Ik heb zo bijvoorbeeld ook nooit een boek uit de Millennium -trilogie gelezen, gewoon omdat ik de kriebels krijg als iedereen zegt dat je een boek moet lezen. Bij Tonio ben ik maar tot in een derde geraakt en toen heb ik het opgegeven.
Daarom ben ik ook niet echt geneigd om Het smelt van Lize te lezen. Maar ik volg deze discussie op de voet. Misschien verander ik nog van gedacht:)

Anoniem zei

Stoner ben ik ook niet ver geraakt. Tonio las niet als een trein, maar vond ik wel heel goed. En de twee van Griet Op de Beeck heb ik verslonden. Maar snap wel wat je bedoelt. Heb het ook wel met de nieuwste van Griet, want het wordt wel heel erg gehypet. En toch staat hij om mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag volgende week. :-)

mama beer zei

Wat ik er van denk? Gewoon proberen en staat het me niet aan, leg ik het weg. Ik koop wel niet zo vaak een boek, meestal van de bib, dan kan dat natuurlijk. Want stel je voor dat je daardoor de goede, zoals Woesten inderdaad, zou missen!

liese zei

En gij nu. Ik zou het wel willen lezen, van die Lize heb ik nog niet zoveel gehoord, behalve hier en daar een foto op instagram

Nike Annys zei

Het smelt is absoluut de moeite!

Annelies zei

Ik herken je gevoel maar door mijn werk ben ik zo'n beetje 'verplicht' om een aantal hypes wel te lezen. Maar wat ik wel heb: van kortverhalen blijf ik af. Daar krijg ik grijze haren van. Dus ik blijf weg van 'Gij nu'. Ook al las ik haar 2 vorige doodgraag.

10a zei

Na het lezen van "vele hemels" heb ik een keukenhanddoek vol gesnotterd en ben ik daarna gaan joggen om m'n hoofd leeg te maken. "Kom hier dat ik u kus" vond ik goed maar kwam voor mij niet aan "vele hemels". "Het smelt" ben ik nu aan het lezen, al regelmatig gelachen maar ook al een paar keer geschrokken van de rauwheid. Als ik de reviews mag geloven komt de echte schok pas op het einde dus mijn badhanddoek en mijn loopschoenen liggen klaar ;) (ben nogal een meelever) PS: ik kom voor de eerste keer kijken op je blog en vind dat hier redelijk tof eigenlijk, ik ga nog wat blijven hangen.

KRuiMeL zei

@10a: merci voor het compliment. Blijf gerust nog wat hangen, er staat altijd koffie klaar op het aanrecht.