maandag 5 december 2016

Een leestip of zes


Mijn leesleven zou niet wat het is zonder Goodreads.
Een plek tjokvol boekentips en elk jaar opnieuw een kleine uitdaging voor jezelf. Hoeveel wil je lezen? Hoeveel heb je gelezen?

Ik daagde mezelf uit om opnieuw 35 boeken te lezen en sloeg gisteren het 37ste dicht. Dat zijn tot nu toe al 13022 pagina's. (Opnieuw met een dikke dankjewel aan de kwartiertjes leestijd op de trein, de wachttijd op het bankje van de circusschool of het naschools zwemmen en de badsessies waarin het me lukte om de kroost uit het badwater weg te houden en me zalig uit te strekken met alleen schuim en boek in zicht.)

Er waren wat bummers en teleurstelling, maar ook mooie exemplaren.
Daarom! 6 leestips.

6 schoontjes. Boeken om in weg te duiken. Want hoewel ik van mening ben dat lezen altijd en overal zalig is, heeft het koude deel van het jaar op dat vlak een streepje voor. Een zetel met een zacht dekentje is niet compleet zonder een goed boek.

Uprooted
Ik ben eerder een leek op vlak van fantasy, maar dit boek kroop onder mijn vel. Een tot in het detail uitgewerkte wereld, wondermooi geschreven. Een sprookje voor grote mensen.

De 9 dagen Rabbit Hayes
Rabbit Hayes heeft nog maar enkele dagen te leven. Je kruipt in de huid van Rabbit, haar moeder, haar dochter en volgt hoe zij dit beleven. Het verhaal kroop tot onder mijn vel.

Zolang er leven is
Ik wou Hendrik Groen al adopteren als opa na het eerste boek. Bij de release van het tweede boek stond het zo snel als je 'scootmobiel' kan zeggen op mijn ereader. Dit verhaal is ingetogener dan het eerste deel. Er zijn minder grappen en grollen, het weegt wat zwaarder allemaal. Maar toch een plek in mijn top 5 van dit jaar.

Memoirs of an imaginary friend
Max heeft heel veel moeite met sociale omgang. Een aandachtige lezer kan hier makkelijk een diagnose op plakken, maar in plaats daarvan laat de schrijver Max in zijn waarde en schildert hij de jongen niet af als een kind met dit of dat.
Budo is Max' denkbeeldige vriend en meteen ook de verteller van het verhaal. Een bijzondere invalshoek met een geloofwaardig personage en een heel eigen strijd. Een klein juweeltje!

De jongen die zijn vader zocht
De auteur van 'de jongen in de gestreepte pyjama' deed het opnieuw voor mij.

The two of us
Ik verwachtte een luchtig chiklit verhaal. Ik kreeg een boek dat nauw aanleunt bij 'Us' en 'Me before you'. Zelden een auteur gelezen die in dit soort boeken de anatomie van een relatie zo scherp op het mes neemt. Zet misschien wel een doosje zakdoeken klaar.

2 opmerkingen:

gerhilde maakt zei

Ik heb er nog geen enkel boek van gelezen. Dank voor de tips!

raistlin zei

Gisteren Uprooted op mijn ereader gezet. Ben benieuwd...