maandag 8 september 2014

Hoe jij WO I mee kan herdenken

"En nu maar hopen dat ik hem in 2018 nog herken tussen de menigte"
Met die woorden plaatste ik mijn beeldje voorzichtig tussen één van zijn tientallen dubbelgangers. Allemaal ineengedoken figuurtjes, armen rond het hoofd en een uitgesproken ruggengraat. Allemaal beeldjes gemaakt in het kader van het prachtige project ComingWorldRememberMe.

Coming World Remember Me
ComingWorld x Remember Me
CWXRM is een project dat over vier jaar loopt van 2014 tot 2018. De periode waarin we WO I herdenken. Tijdens die periode nemen duizenden mensen verspreid over Vlaanderen en de rest van de wereld deel aan de ‘making of’ van de installatie door 600.000 beeldjes uit klei te boetseren. Daarbij staat elk beeldje voor een van de 600.000 slachtoffers die in België het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alle beeldjes worden na het bakken geïdentificeerd door middel van een dog tag, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Op deze dog tag staat een slachtoffernaam uit de digitale ‘Namenlijst’ die door het In Flanders Fields Museum in Ieper wordt samengesteld. Ook de naam van de maker komt op de dog tag: zo herenigen verschillende nationaliteiten en generaties zich in de herdenking.
In het voorjaar van 2018 wordt de installatie geïmplementeerd op een van de meest bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog: het niemandsland van de frontzone rond Ieper, nu de Palingbeek bij Zillebeke. De beeldjes krijgen in de land art installatie een plaats tussen twee grote werken van kunstenaar Koen Vanmechelen. De indrukwekkende kunstinstallatie ComingWorldRememberMe moet herinneren aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen.

Op de teamdag dit jaar stroopten mijn collega's en ik onze mouwen op en duwden halve cilinders klei in de persen om onze beeldjes te maken. Geen hard labeur, ook niet moeilijk. Wel een bijzonder gevoel om te boetseren aan iets wat deel zal uitmaken van een groot geheel. En hoe uniform het proces ook is - klei voorbereiden, in de pers duwen en afwerken - toch kwam elk beeld er anders uit. Sommige met een hoek af, enkelen heel zacht anderen met een grove structuur. Ik stempelde mijn initialen aan de onderkant van mijn beeldje. Een collega werkte de ruggengraat van zijn exemplaar bijzonder expressief uit. En binnen vier jaar staan deze twee tussen 599 998 andere soortgenoten in het natuurschoon van de Palingbeek bij Ieper. 


Het is een prachtig project, maar er moeten nog enorm veel beeldjes gemaakt worden. Tussen vandaag en eind 2018 verzeil jij vast en zeker wel eens in de Westhoek.
En als je dat doet, maak dan zeker een beeldje.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Schoon project!

ruimtevisser zei

Oh, dat ga ik voorstellen om dit jaar te doen op onze teamdag!