woensdag 16 december 2015

Op zoek naar een goed boek? Mijn 10 lievelingsboeken van 2015
De laatste jaren restte mij steevast nog een stukje op te vullen balk bij de Goodreadschallenge.
Dit jaar had ik nog wat weken over toen de balk op was.
Conclusie: het was een goed leesjaar. En niet alleen door het aantal boeken dat ik op mijn stapeltje 'gelezen' mocht schuiven.  (dankje kwartiertje treinlezen 's morgens en 's avonds),

Het was vooral een goed jaar omdat er zoveel mooie boeken tussen zaten. Ik blijf het namelijk een kunst vinden om de juiste boeken op het goede moment uit het rek te trekken. Een kunst waar ik niet altijd in slaag. Getuige het stapeltje 'niet uitgelezen' dat ergens nog wankelt op mijn nachtkastje.

Dus doe jezelf in het staartje van dit jaar een plezier en duikel deze boeken op, reserveer wat tijd in de zetel, op de trein of 's avonds in bed en duik in deze schoonheden.

The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
Een vleugje magisch realisme en wondermooie vertellingen. Een mix van Chocolat, Big Fish en Un long dimanche de fiançailles. Ik probeerde je hier ook al te overhalen.

Bird Box
Er loert iets buiten. Niemand weet wat. Als je het ziet kan je het niet meer navertellen.
Gelezen op het puntje van mijn stoel.

Kom hier dat ik u kus
Jaha, ik ben spuit elf die dit boek aanraadt, maar het lijstje is niet compleet zonder.
Voor wie houdt van wondermooie taal.

We Were Liars
Over deze wil ik niet veel kwijt. Gewoon lezen en dan even laten weten of jij op een bepaald ook moment dacht/mompelde 'Wat?????'

De waarheid over de zaak Harry Quebert
Een klepper van meer dan 600 pagina's waar je zo door raast. Zo zo graag gelezen.

Woesten
Soms kom ik een beetje achter. Negeer ik een boek dat maandenlang in de top tien staat ostentatief.
En wanneer ik het eindelijk lees, timmer ik mezelf wat op mijn hoofd. Waarom las ik dit niet eerder?

Station Eleven
Een griepepidemie doodt het overgrote deel van de bevolking. Er is geen communicatie, geen elektriciteit, geen eten. Hoe overleef je?
Of ook: Jeuj! een post-apocalyptisch verhaal zonder zombies.

Pogingen iets van het leven te maken 
Later als ik oud ben, wil ik een Hendrik Groen in mijn bejaardentehuis!

Een regenboog in de nacht
Een boek dat mijn hart een beetje deed kraken. Je volgt kleine Pea tijdens een donkere periode. Ik wou haar uit de pagina's plukken en in een warme deken wikkelen.

This was not the plan  
Omdat dertien in een dozijn-romans wel eens fijn kunnen zijn. Zeker als het een goeike is.
Dit was een goeike.

Welk boek is jou bijgebleven dit jaar? 

10 opmerkingen:

Sandra zei

Wel. Drie ervan heb ik alvast besteld :-). Bedankt voor de tips.

Anoniem zei

Woesten en Kom hier dat ik u kus staan ook al lang op mijn verlanglijstje. Je bent dus nog niet de laatste. :-) Dank voor de tips!

Dietemiet blogt zei

Oh fijn, boekentips! Ik las gisteren One Day uit en ben er nog compleet ondersteboven van. Ik heb nu even het gevoel dat elk boek dat ik hierna lees een teleurstelling zal zijn. Zal ook wel weer passeren zeker? :-) Hier gaf ik ook al tips: http://dietemiet.blogspot.be/2015/06/10-boeken-voor-op-reis.html

Le petit requin zei

Aah, Kom hier dat ik u kus, ik las het vorig jaar, maar het blijft bovenaan mijn lijstje hele goede boeken staan!
Uit jouw lijstje ben ik vooral heel benieuwd naar Pogingen om iets van het leven te maken en The strange and beautiful sorrows of Ava Lavender.
Ook wel grappig om te zien hoe mensen in sommige boeken volledig overeen komen qua mening (Kom hier dat ik u kus bijvoorbeeld) en in andere dan weer helemaal niet (Harry Quebert vond ik - jammer genoeg - echt een teleurstelling dit jaar).

Sandra zei

En ondertussen heb ik op één avond 200 van de 300 bladzijden van Bird Box gelezen. Zo spannend ! Het was dat ik moest gaan slapen om deze ochtend weer wat fris te zijn anders had ik doorgelezen. Ik kan nu bijna niet wachten om opnieuw het boek in te duiken. Dit boek was alvast een schot in de roos.

KRuiMeL zei

@sandra. Fijn om te horen!

Anoniem zei

Ooh wat leuk, boekentips! Gaan me zeker en vast van pas komen in 2016 :-)

Kathleen zei

Kom hier dat ik u kus staat voor 2016 op het programma. Ik las pas enkele weken geleden voor het eerst Vele Hemels boven de Zevende en dat viel behoorlijk in de smaak. Het tweede boek van ons Griet wil ik dus ook graag lezen.

Sabrina zei

Hendrik Groen z'n dagboek scoort ook hoog bij mij dit jaar. Van de andere boeken die je noemt las ik er een paar en andere staan al op mijn leeslijst. Alleen Bird Box, daar durf ik nog altijd niet aan beginnen!

Anoniem zei

Alles van Catlin Moran geeft me zelfvertrouwen (maar lees ik in het Engels). De prachtreeks Magasin General van Tripp en Loisel geeft mijn gevoelsleven weer in kleur, Matthew Quick of David Nicolls voor ontspannende fictie. (Je hebt zo'n fijne blog)